Alarm evlerinizde, iş yerlerinizde ya da benzeri mekanlarda; hırsızlık, tehdit, yangın, haneye tecavüz, soygun ve acil sağlık durumlarını önlemek amacıyla çalışan ve böyle bir durum söz konusu olduğunda yardım çağırma amacıyla kullanılan elektronik güvenlik sistemi olarak tanımlanmaktadır. Bahsedilen kötü durumlardan herhangi birini yaşamanız durumunda alarm devreye girer ve sinyaller göndermeye başlar. Alarmın gönderdiği sinyallerden birisi de Alarm Haber Alma Merkezi‘ne gider. Gelen sinyalin doğrultusunda, meydana gelen duruma yönelik itfaiye, polis ya da ambulans yönlendirmesi yapılır. Böylelikle en kısa süre içerisinde yardımın gerektiği bölgeye ulaşım sağlanır.
Alarmın bu farklı olayları algılaması için içerisine dedektörler yerleştirilmektedir. Yerleştirilen dedektörler sayesinde yaşanan tehlikeyi kolaylıkla algılar. Merkez birime sinyal göndermesinin yanında çıkardığı güçlü siren sesi ile de çevresinde bulunan insanları uyarır. Yine alarmın çıkarmış olduğu bu ses haneye tecavüz ya da hırsızlık gibi durumlarda kişinin korkup kaçmasını sağlayacak etkene sahiptir. Alarma takılan dedektörler nedeniyle alarmın kullanıldığı yerler ve bölgeler değişim göstermektedir. Örnek verecek olursak yangın dedektörün takıldığı alarm sistemi mutfakta kullanılırken; hırsızlık amacıyla hazırlanan alarmlar kapı girişlerine ya da belirlenen pencere girişlerinde kullanılmaktadır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi alarm sistemlerine farklı dedektörler ve eklentiler ekleyerek farklı alanlar doğrultusunda koruyucu özellik göstermeleri sağlanmaktadır. Çoğunlukla beş temel alan doğrultusunda kazaları ve tehditleri önlemek için alarm kullanılır. Bu temel alanlar şu şekildedir;
Peki belirttiğimiz bu durumlar doğrultusunda alarmlar neler yapar? Hangi şekilde çalışırlar?
1- Yangın
Muhtemel bir yangın tehlikesine karşın yangın alarmları sıklıkla kullanılmaktadır. İçerisinde ısı duman dedektörleri bulunan bu alarmla olası bir yangın durumunda çıkardığı yüksek ses ile evde bulunan kişileri yangından haberdar etmektedir. Beklenmedik bir duman oluşumunu ya da alarmın takılı olduğu alanda ani sıcaklık değişimini algılayan bu dedektörler alarm haber alma merkezini harekete geçirmektedir. Merkezden tehlikenin mevcut olduğu konuma itfaiye gönderilir.
2- Hırsızlık
Hırsızlık ya da haneye tecavüz durumları için hazırlanan alarmların içersinde hareket sensörleri yerleştirilmektedir. Genellikle kapı ve camlara yerleştirilen alarmların yanı sıra akıllı güvenlik sistemleri ile de alarmınızı destekleyebilir, evinizin güvenliğini arttırabilirsiniz. Alarmın içerisinde bulunan hareket dedektörleri tehlike anında haber alma merkezine ve polise sinyal göndermektedir. Böylelikle siz alarmınıza şifreyi girip kapatmadığınız taktirde kısa sürede evinize polis ekipleri yönlendirilmektedir.
3- Gaz Kaçağı
Gaz kaçağında gözle görülür bir tehlike söz konusu değildir. Ancak yoğun bir şekilde etrafı gaz kokusu sarmaktadır. Gaz kaçağı alarmların içeresine gaz algılayıcı dedektörler yerleştirilmektedir. Bu dedektörler sayesinde ortamdaki karbon monoksit, LPG ve doğal gaz sızıntısı tespit edilir ve sirenler ile sizlere uyarı verilir.
4- Acil Sağlık
Acil sağlık durumları içerisinde panik butonunu kullanarak bulunduğunuz alana hızlı ve pratik bir şekilde ambulans çağırabilirsiniz. Bu butonun taşınabilir olması sayesinde yanınızda da kolaylıkla gezdirebilirsiniz.
5- Su Baskını
Olası bir su baskını durumunda su baskını alarmları sayesinde durumu fark edebilir; buna yönelik çözüm önerilerine hızlıca ulaşabilirsiniz.
Alarm Sistemleri
Alarm sistemleri; algılayıcılar, alarm panelleri, uyarıcılar ve sistem kontrol olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır.
1- Algılayıcılar: Algılayıcılar alandaki tehlikeyi sezmekle görevlendirilmiş cihazlardır. Tehlikeyi sezerek; alarm panelinde bulunan bir kontağın konumu değiştirirler. Bu şekilde etrafa ışık, ses ve sinyal yayarlar.
2- Alarm Panelleri: Dedektör bağlantılarının kullanılması amacıyla kullanılan zon girişleri, sisteme bağlı tuş takımı sayılarının göstergesini, kullanıcı sayılarının göstergesini, kontrol edilen ve yönetilen bölüm sayılarının göstergesi ve ek olarak da sisteme bağlanmış olan donanımların göstergesi olarak birçok farklı özellikte olabilmektedirler. Birden çık giriş ve çıkış yerleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yaşanan herhangi bir kesinti doğrultusunda paneller aracılığı ile sistemin yedek kaynaklarının devreye girmesi; alarm sisteminizin çalışmaya devam etmesini sağlamaktadır.
3- Uyarıcılar: Flaş, siren ve tehlike esnasında telefon ile iletişim kurma ve GSM modülleri görsel ve sesli uyarıcılardır. Alarm kurulduktan sonra olası bir tehlike durumunda tetiklenirler. Sabotaj durumunu karşın kendilerini kilitlerler ve tehlikeyi önlerler.
4- Sistem Kontrol: Işıklı ya da yazılı ekranlı keypad, RF ve IR uzaktan kumandalar, bilgisayar, telefon ve internete bağlanabilen herhangi elektronik cihaz bu bölüm içerisinde yer almaktadır. Bu aletler sistemin kontrolünde görevi olan ürünlerdir.